top of page
  • תמונת הסופר/תאלדד גינוסר

כפל מעניש מול כפל קונבנציונאלי - מוסכמות במכרז התחרותי

עודכן: 23 בנוב׳ 2023



הצלחה במכרז בטווח הקצר והארוך תלויה במידה רבה בתיאום בין שותפים. מהו תיאום אם לא שקילות בין כוונת המכריז לבין פרשנות השותף. עקרון זה נכון לכל הכרזה באשר היא, אולם מתחדד ביתר שאת כאשר מדובר בהכרזת הכפל. זאת, מאחר ושני סוגי הכפל העיקריים (קונבנציונאלי ומעניש) מנוגדים אחד לשני: במשמעותם, בכוונתם, ביד אשר הם מראים ובהמשך מצד השותף.


פוסט זה מבקש לסייע לשותפות הברידג' לעשות סדר בקונספט של "כפל קונבנציונאלי" ככלי תקשורת חשוב במכרז התחרותי. זאת מול הכפל הלא קונבנציונאלי, הכפל המעניש. השותפות המתקדמת בברידג' עושה שימוש נרחב בכפל קונבנציונאלי. האתגר הוא התיאום.


הגדרות חשובות


כפל קונבנציונאלי - כלי במכרז התחרותי שמציע משחק בהתקפה. הכפל הקונבנציונאלי מראה מידע ומבקש מידע. כפל זה מבקש מהשותף להכריז וכך לקבוע עבור השותפות את סוג המשחק (שליט, ללא שליט). השותף עם יד הגנתית במיוחד יכול להפוך את הכפל למעניש, על ידי הכרזת פאס. אולם בדרך כלל (ובטח בגבהים הנמוכים), יכריז השותף בתגובה את סדרתו הארוכה או ללא שליט וכך ייקבע סופית לשותפות את סוג המשחק ופעמים רבות גם את גובה המשחק. כיצד השותף יודע כי מדובר בכפל קונבנציונאלי? לרוב השותפות משתמשת בכפל קונבנציונאלי בשלב מוקדם של המכרז, בסיבוב הראשון או השני, כאשר יש צורך במידע כדי לקבוע את סוג או גובה החוזה. בשלבים מאוחרים של המשחק (סיבוב שלישי ואילך), לרוב אין צורך בכפל קונבנציונאלי.

כפל מעניש - כלי במכרז התחרותי שמציע הגנה. הכפל המעניש אינו חלק מהתקשורת לגבי החוזה "שלנו" אלא מבקש לסיים את התקשורת ולהגן נגד החוזה "שלהם". בתור כך, הכפל המעניש מנחה את השותף להכריז פאס. השותף עם יד התקפית במיוחד יכול להכריז בכל זאת, אולם מדובר במהלך נדיר. כפל מעניש (כמעט) תמיד כולל לקיחות בסדרת היריב - תוצאה של אורך ומכובדים בסדרת השליט, לקיחות הגנה בטוחות. כיצד השותף יודע כי מדובר בכפל מעניש? כמעט כל הכפלים בשלב מאוחר של המכרז (סיבוב שלישי ואילך) הן כפלים מענישים. אולם, ישנם מצבים ברורים גם בסיבובים מוקדמים יותר בהם מתפרש הכפל כמעניש.

סיבוב מכרז - החל מהכרזת הפתיחה, לכל שחקן ניתנת ההזדמנות להכריז. אם צפון פתח את המכרז, אז לאחר שצפון, מזרח, דרום ומערב הכריזו - מסתיים סיבוב המכרז הראשון. הכרזתו השנייה של צפון, הפותח, תפתח את סיבוב המכרז השני. זיהוי סיבוב המכרז חשוב הן להגדרת הכפל והן להגדרת הקיוביד, שתיים מהמוסכמות החשובות ביותר במכרז התחרותי.

גובה - גובה החוזה של היריב אינו משפיע בהכרח על משמעותו של הכפל. אולם, כפל קונבנציונאלי כנגד חוזה גבוה מאפשר לשותף פאס עם טווח רחב יותר של ידיים. כפל קונבנציונאלי בגובה מסוים הופך להיות "אופציונאלי".

תפקידי המכרז - החל מהכרזת הפתיחה, כל אחד מהשחקנים מחזיק בתפקיד אשר אינו משתנה לאורך המכרז. תפקיד זה כולל הנחיות וכללים להתנהלות במכרז, הן מבחינת כוח (נקודות גבוהות) והן מבחינת חלוקה. הצד שפתח את המכרז נחלק ל"פותח" ו"משיב". הצד שלא פתח את המכרז נחלק גם לשני שחקנים ה"מתערב", אשר יכול להיות באופן ישיר (מייד לאחר ה"פותח" אך לפני ה"משיב"), במצב סנדוויצ' (לאחר שהמשיב הכריז) או במצב פתיחה מחדש (לאחר שהמשיב הכריז פאס). מכל מקום, שותפו של השחקן המתערב יקרא "משיב למתערב".


בפוסט נגדיר את 4 סוגי הכפל הקונבנציונאליים הבסיסיים של השותפות. ישנם כפלים קונבנציונאליים נוספים הדורשים תיאום טוב ומתאימים לשותפויות מתקדמות יותר. אדגיש כי כפל קונבנציונאלי מוגדר ומוסכם מראש בין השותפים ומוסבר בכרטיס השיטות (אך בישראל, ללא כרטיס התרעה, אלרט).


שותפויות רבות יכולות כבר לעשות את הצעד הבא : כל כפל שהשותפות לא בחרה והסכימה לשחק כקונבנציונאלי, יתפרש בתור כפל במשמעות טבעית, כלומר מעניש!




*התשובה היא אופציונאלית, בניגוד לכפל קונבנציונאלי בגובה נמוך המחייב תשובה.



דוגמאות לכפל הוצאה


בכל אחת מהדוגמאות מערב פותח את המכרז:


דוגמאות א-ו מראות כפל הוצאה. המשותף בין כל הדוגמאות הוא המגדיר של כפל ההוצאה: מבוצע מצד המתערב בסיבוב הראשון של המכרז. בכל המקרים המתערב מראה כוח (נקודות גבוהות), ללא סדרה ארוכה במיוחד, קוצר בסדרת היריב, תמיכה של 3-4 קלפים בסדרות לא של היריב.


דוגמא א - כפל מצד המתערב במושב סנדוויץ. הכפל מראה כוח של פתיחה (12+ נקודות גבוהות) וחלוקה של רביעיות בשתי הסדרות האחרות - ספייד וקלאב (חמישייה בקלאב גם אפשרי).


דוגמא ב - כפל הוצאה קלאסי. הכפל מראה כוח של פתיחה (12+ נקודות גבוהות) וחלוקה של רביעיות/שלישיות בשאר הסדרות. לרוב המכריז יחזיק בקוצר בסדרת היריב, ספייד.


דוגמא ג - כפל הוצאה במושב רביעי (פתיחה מחדש) מאפשר כוח נמוך מפתיחה (9+ נקודות גבוהות) וחלוקה של רביעיות/שלישיות בשאר הסדרות. לרוב המכריז יחזיק בקוצר בסדרת היריב, דאימונד.


דוגמאות ד-ו - כפל הוצאה בגובה גבוה. המכריז מראה יד חזקה יותר מהרגיל (14+ נקודות גבוהות, תלוי במאפיינים אחרים של היד) עם חלוקה דומה לכפל הוצאה: למכריז קוצר בסדרת היריב ואורך שקול (פחות או יותר) בשאר הסדרות, ללא סדרה ארוכה במיוחד. גובה המכרז אינו הופך את משמעות הכפל למעניש (כפל הכולל לקיחות בסדרת היריב), אלא רק מאפשר לשותף להכריז פאס "מתי שלא בא לו להכריז" (בניגוד לכפל הוצאה בגובה נמוך ה"מחייב" את השותף להכריז).


דוגמאות לכפל שלילי



בכל אחת מהדוגמאות מערב פותח את המכרז:



כפל שלילי הוא כלי של המשיב לפתיחה בסדרה בגובה 1, לאחר התערבות היריב בסדרה. שוב, מדובר על הכרזה בסיבוב הראשון. הכפל השלילי דומה במהותו לכפל הוצאה בכך שהוא מראה את הסדרות שלא הוכרזו על ידי השותף/היריב. בגבהים הנמוכים, לכפל שלילי יש נטייה מובהקת לסדרת המייג'ור שלא הוכרזה. הכוח הדרוש להכרזת כפל שלילי הוא כוח רגיל של תשובה (כלומר, 6/7+ נקודות גבוהות). אך בדומה לכפל הוצאה, ככל שהכרזת היריב מבוצעת בגובה גבוה יותר, הכפל דורש כוח רב יותר. למשל, בדוגמא ח', בגובה 1 מזרח מראה לפחות 6/7 נקודות גבוהות. בדוגמא ז' מזרח מראה לפחות 10 נקודות גבוהות. שימו לב שהכפל בדוגמא ז אינו מעניש, כלומר אינו כולל לקיחות בסדרת היריב (ספייד). אולם, בגובה כזה, ללא חלוקה מעניינת יבחר השותף להכריז פאס.


2 הערות על כפל שלילי:

א. אם הכרזת המערב היא NT, אזי כפל הוא מעניש. אם הכרזת היריב היא מוסכמה (כגון מייקלס, גסטם, NT2 מיוחד או אפילו כפל הוצאה), אזי ניתן לשחק את הכפל כנטייה למעניש. על כך במאמר אחר. מכל מקום אין שימוש בכפל שלילי אם הכרזת היריב היא אינה סדרה טבעית.

ב. אם הפתיחה היא NT1, השותפות יכולה לבחור האם לשחק כפל שלילי או מעניש. מכל מקום, מדובר בהסכם מיוחד.


דוגמאות לכפל תשובה


בכל אחת מהדוגמאות מערב פותח את המכרז:




כפל תשובה דומה במהותו לכפל שלילי. אולם, במקום המשיב לפותח, מדובר במשיב למתערב. פעם נוספת, הכפל הקונבנציונאלי מבוצע בסיבוב המכרז הראשון, ההזדמנות הראשונה של המשיב למתערב להכריז. מבחינת חלוקה, מראה הכפל את הסדרות שלא הוכרזו ומבקש מהשותף להכריז. מבחינת כוח, יש לזכור שהמתערב עלול להכריז עם ידיים חלשות יותר (בטח אוברקול בגובה 1), ולכן על המשיב למתערב להכריז עם כוח רב יותר, בגובה נמוך מדובר לפחות 10/9 נקודות גבוהות. כמו כפל שלילי, כפל תשובה שולל התאמה עם השותף, בטח שמדובר בסדרת מייג'ור.


דוגמא ט' - המשיב למתערב מראה רביעיות בסדרות המייג'ור עם כוח של 9+ נקודות גבוהות.

דוגמא י' - המשיב למתערב מראה 4 או 5 קלאבים עם כוח של 9+ נקודות גבוהות. ההכרזה שוללת התאמה לסדרת המתערב, הארט.

דוגמא כ' - המשיב למתערב מראה כוח של 10+ נקודות גבוהות. בגובה כזה המתערב יכריז ככל הנראה פאס.

דוגמא ל' - המשיב למתערב מראה כוח של 10+ נקודות גבוהות, עם 4 או 5 ספיידים וקוצר בסדרת ההארט. בגובה זה המתערב יכריז רק עם ידיים מתאימות.


דוגמאות לכפל תמיכה


בכל אחת מהדוגמאות מערב פותח את המכרז:




כפל תמיכה מבוצע בהכרזתו השנייה של הפותח, לאחר שהמשיב מכריז סדרה ומתנגד צד ימין של הפותח מתערב. שימו לב, שזה הכפל הקונבנציונאלי היחידי הנזכר בפוסט זה אשר מוכרז בסיבוב השני של המכרז. כפל תמיכה מראה 3 קלפים בסדרת השותף. זהו.


דוגמא נ' היא קלאסית לכפל תמיכה. מערב מראה בדיוק 3 קלפים בסדרת ההארט.

דוגמא מ' אינה כפל תמיכה, המשוחק עד גובה 2 בסדרת המייג'ור (2 ספייד בדוגמא זו). על השותפות להחליט האם כפל זה מצד הפותח בגובה רב יותר הוא במשמעות מעניש (הסכם בסיסי) או מוציא (הסכם מתקדם).


הערה:

אם המשיב הכריז 1NT ומתנגד צד ימין מתערב, הכרזת כפל לא יכולה להראות תמיכה. לפיכך, כרגיל על השותפות להחליט האם כפל זה מצד הפותח לאחר תשובה של 1NT הוא במשמעות מעניש (הסכם בסיסי) או מוציא (הסכם מתקדם).


לסיכום


אני מקווה שסייעתי לכם לעשות סדר. שוחחו עם השותף על הרעיונות בפוסט זה. הסכימו אחד עם השני, הסבירו בכרטיס השיטות שלכם. הסכמים ברורים מסייעים לשותפות להכריז בביטחון ומביאים להצלחה. בפוסט עתידי אדון בכפלים קונבנציונאליים מתקדמים יותר ו\או בכפל מעניש. חג שמח!



479 צפיות
בינתיים...
עדיין לא פורסמו פוסטים בשפה זו
שווה להמשיך ולעקוב...
פוסטים אחרונים
פוסטים ישנים
חפש לפי תגיות
עקבו אחרי
  • Facebook Basic Square
bottom of page